AgroFerda
novinky
Travní osivo Gazon Elite 24. 8. 2020
Travní osivo Gazon Elite

Znáte kvalitní travní osivo? My ano. Dnes Vás s ním seznámime.

Celý článek

Hnojivo NPK – důležitý pomocník pro vaši zahradu

26.6.2018

Hnojiv existuje na trhu celá řada a zahradník „začátečník“ často neví, které vybrat. Základní výživou pro rostliny je hnojivo NPK, kde zkratka napovídá, že se jedná o kombinaci dusíku, fosforu a draslíku. Tyto prvky jsou v různém poměru podle účelu použití a lze je snadno doplnit jednosložkovými hnojivy.

V čem je síla NPK hnojiva?

Dusík, fosfor a draslík jsou základní živiny pro správný vývoj rostlin. Tyto prvky jsou rostlinami velmi dobře přijímány a podporují jejich růst. NPK hnojivo před výsevem či výsadbou doplní do půdy potřebné živiny a je vhodné i k přihnojování v průběhu vegetace. Co hnojivo NPK ovlivňuje?

  • Dusík (N) – podporuje růst zelené hmoty
  • Fosfor (P) – má pozitivní vliv na kořenový systém
  • Draslík (K) – je důležitý pro podporu květů a zrání plodů

Hnojiva NPK v e-shopu

Jaký je ideální poměr NPK?

Hnojiv NPK je několik druhů, které se liší podle poměru dusíku, fosforu a draslíku. Vždy tedy sledujte doporučení, pro které rostliny je daný poměr prvků vhodný. Důležitou roli také hraje dávkování, proto jeden typ hnojiva NPK využijete na jahody, košťálovou zeleninu, rajčata, okurky, drobné ovoce i trávníky. Sledujte proto vždy detailní popis produktu.

Jak hnojit?

Vždy si přečtěte příbalové informace. Na rozdíl od kompostu či hnoje, kterými půdu jen těžko přehnojíte, poměr dávkování u všech průmyslových hnojiv (nejen NPK) je nutné dodržet. Pokud byste chtěli rostlinkám „dopřát“ více výživy, než které doporučuje dávkování, docílíte zpravidla spálení kořenů, které mohou plánovanou úrodu nadobro poničit.

Nadměrné používání průmyslových hnojiv je také nebezpečné s ohledem na znečištění vod. Pokud je hnojiva nadbytek, dochází ke splachu, který odnáší hnojivo do povrchových i podzemních vod. Následkem je zvýšené množství řas a sinic ve stojatých vodách a také daleko náročnější čištění pitné vody.

 

Zajímá vás více? Potřebujete poradit? Hledáte velkoobjemové množství? Kontaktujte nás, nebo navštivte naši prodejnu v Hradci Králové.

4